CPTG METODE TESTIRANJ

Katere so CPTG metode testiranj?

Ker na področju eteričnih olj ni bilo enotnega certifikata je dōTERRA razvila svoj certifikat CPTG, kar pomeni certified pure therapeutic grade ali certificirano čista terapevtska ocena, ki zajema vse dejavnike, da zadosti kvaliteti eteričnega olja.

Kaj določa kvaliteto eteričnega olja?

Določa jo njegova STRUKTURA. Pravo strukturo pa pridobimo s pogoji, ki jih zagotavlja certifikat CPTG in so sledeči:

1. Poreklo rastlin. Pri dōTERRI vsako eterično olje prihaja iz svojega dela sveta, od tam, kjer so njegova avtohtona tla, kjer zemlja nikoli ni bila v stiku s pesticidi.

2. Podnebje v katerem rastlina uspeva.

3. Vzgoja rastline, torej da se ne škropi s pesticidi, da se pobira ob pravem letnem času, mesecu, saj to vpliva na moč samega eteričnega olja. Če je slaba letina, slabo vreme, potem tega eteričnega olja tisto leto ni na voljo. dōterra ne išče nadomestkov pri drugih proizvajalcih.

4. Proces pridobivanja eteričnega olja iz točno določenega dela rastline. Zelo pomembno je optimalno razmerje med višino temperature in pritiskom pri parni destilaciji. Če je temperatura previsoka, bo sicer eterično olje lahko enako lepo dišalo, postopek bo hitrejši, več olja se bo izlužilo, vendar bo njegova struktura uničena, prav tako njegovi zdravilni učinki.

5. Eterična olja so čista. Ne vsebujejo sintetičnih in drugih polnil.

6. Testiranja.
CPTG protokol testiranja zajema 5 testiranj v treh sklopih.
1. Najprej olja testira dr. Robert Pappas, univerzitetni profesor in vodilni strokovnjak na področju eteričnih olj. Dr. Pappas ni povezan z dōTERRO v komercialne namene. On izvaja testiranja eteričnih olj za številna podjetja in nikoli ne razkriva rezultatov ali hvali določene znamke. Je neodvisen. Prav zaradi tega, ker dōTERRA želi izdelovati kvalitetna olja, je stopila do njega.
2. Nato pridejo olja do podjetja dōTERRA, kjer poteka drugo testiranje.
3. Zadnje pa se testira še v procesu ustekleničevanja. Odprejo naključne stekleničke in če pride do odstopanj se zavrže cela serija.

Le na tak način lahko zagotavljajo 100% čista, terapevtska olja, ki so učinkovita in varna za uporabo tako pri dojenčkih, kot tudi interno.

dōTERRA je k sodelovanju pri certifikatu CPTG povabila tudi druge proizvajalce, prav za to, da bi se ustvaril nek enoten merilnik kvalitete.

Dr. Robertu Pappas-u lahko sledite tudi na facebooku: https://www.facebook.com/EssentialOilUniversity

CPTG metode testiranj

1. PLINSKA KROMATOGRAFIJA
Takoj po destilaciji testirajo vzorce s plinsko kromatografijo. Pri tem procesu ugotavljajo kemijsko strukturo eteričnega olja. Hlapeče sestavine eteričnega olja uparijo in usmerijo skozi dolgo cev imenovano plinski kromatograf. Vsaka posamezna spojina potuje skozi cev z drugačno hitrostjo in je izmerjena, ko zapusti cev. S plinsko kromatografijo lahko določimo katere sestavine so prisotne in v kakšni količini.

2. MASNA SPEKTROMETRIJA
Vzorce uparijo ter ionizirajo. Nato vsakemu delcu iz vzorca izmerijo maso. S tem testiranjem zagotovimo dodaten vpogled v čistost eteričnega olja, razkrivajoč prosotnost ne-aromatičnih spojin, kot so težke kovine ali drugi onesnaževalci, ki so pretežki, da bi se dvignili po kromatografski cevi.

3. FTIR SKENIRANJE (Fourirjeva transformacijska infrardeča spektroskopija)
Po opravljenih prvih dveh testih je eterično olje transportirano v proizvodnji obrat za polnjenje. Pred polnjenjem pa se opravi še eno testiranje. S FTIR skeniranjem se dodatno analizira sestavo eteričnega olja. Gre za skeniranje, kjer se svetlobo usmeri v vzorec nato pa se izmeri koliko svetlobe so kemijske sestavine absorbirale. Rezultati se primerjajo s podatkovno bazo prejšnjih testiranj, da se zagotovi standardna kompozicija.

4. MIKRO TESTIRANJE
Gre za testiranje prisotnosti bakterij, gob in drugih mikrobov. Vzorce nanesejo na rastoče medije/nosilce/sredstva na posode in krožnike. Po inkubacijski dobi analizirajo vsak krožnik, če je prišlo do rasti mikrobov. To testiranje je izvedeno na vsem materialu preden pride v proizvodnji obrat za polnjenje. Pravtako pa se ga izvede na končnih produktih, da se zagotovi odsotnost škodljivih snovi, ki bi lahko prišli zraven med polnjenjem in ustekleničevanjem ter da se zagotovi stabilnost roka trajanja.

5. ORGANOLEPTIČNO TESTIRANJE
To testiranje doda človeški stik k vsakemu koraku CPTG testiranj. Vključuje tiste lastnosti eteričnega olja, ki se lahko testirajo z okusom, dotikom, vonjem in vidom. Poteka od pridelovalcev in vzdrževalcev do kemikov.

Globalna mreža skrbnikov eteričnih olj dōTERRA previdno nadzoruje kvaliteto posameznega CPTG eteričnega olja. Ekstrakcija eteričnih olj je oblika umetnosti, ki se lahko izboljšuje in krepi/poveča, ne more pa se zamenjati z mehanskimi analitikami. Modrost in izkustvo strokovnjakov dōTERRA eteričnih olj sta nepogrešljivi del CPTG standarda kvalitete kontrole Protokoli testiranja CPTG potekajo v neodvisnih laboratorijih.

VIDEO: CPTG CERTIFICIRANO ČISTA ETERIČNA OLJA dōTERRAOd kje prihajajo naslednja eterična olja?

PEPERMINT:

BERGAMOTKA IN LIMONA:

ARBORVITAE:

LIMONINA TRAVA: