ETERIČNO OLJE ČAJEVCA

doTERRA Eterično olje čajevca je poznano tudi pod imenom ''Tea Tree'' čisti in razkužuje

GLAVNE LASTNOSTI
Botanično ime: Melaleuca alternifolia
Metoda pridobivanja: parna destilacija listov
Poreklo: Avstralija
Vonj: rastlinski, zelnat
Prevladujoča kemijska skupina: Terpinen-4-ol, gamma terpinene
Načini uporabe: aromatično, topično, interno

ZA ETERIČNO OLJE ČAJEVCA JE ZNAČILNO DA DELUJE:
Protibolečinsko, antibakterijsko, protiglivično, protivnetno, antioksidativno, protiparazitno, močno antiseptično, antivirusno, stimulira imunski sistem.

Eterično olje čajevca

Eterično olje čajevca - kratek opis

Liste čajevca, so že stoletja uporabljali aboridžini za zdravljenje ran, ureznin in kožnih infekcij. Iz listov so inhalirali olje, za lažje dihanje.
Eterično olje čajevca, bolje poznano kot Tea Tree olje ima več kot 92 različnih spojin in nešteto načinov uporabe. Eterično olje čajevca ima izjemne čistilne lastnosti. Lahko ga uporabimo za čiščenje kože in nohtov. Z interno uporabo eteričnega olja čajevca podkrepimo naš imunski sistem v času sezonskih obolenj. Z eteričnim oljem čajevca lahko zaščitimo naš dom pred patogeni iz okolja. Eterično olje čajevca se pogosto uporablja ob manjših kožnih neprijetnostih, saj kožo pomiri in jo pomaga regenerirati. Če eterično olje čajevca razpršimo po zraku z difuzorjem, tako učinkovito očistimo in osvežimo zrak.

Na kakšen način lahko uporabljamo eterično olje čajevca?

AROMATIČNO

Eterično olje čajevca lahko vdihavamo direktno iz stekleničke. Lahko kanemo 3-5 kapljic v difuzor ali na mokro brisačo, ki jo položimo na radiator. Za več informacij aromatične uporabe eteričnih olj kliknite TUKAJ.

TOPIČNO

Eterično olje čajevca je primerno za dojenčke, saj je zelo nežno. Za nanos na dojenčkovo kožo ga redčimo po naslednjem pravilu: 1 kaljico eteričnega olja čajevca na 2 veliki žlici baznega olja. Za večje otroke uporabimo manj baznega olja. Po potrebi razmerje prilagodimo. Če nismo občutljivi uporabimo eterično olje čajevca čisto (pol kapljice) direktno na kožo, po potrebi čez nanesemo bazno olje. Lahko uporabimo v kopeli, masaži... Za več informacij topične uporabe eteričnih olj kliknite TUKAJ.

INTERNO

Interno lahko eterično olje čajevca uporabimo za dvig imunskega sistema: 1 do 2 kapljici dodamo v vodo ali prazno vegi kapsulo. Več o varni uporabi eteričnih olj si preberite TUKAJ.

Kako nam eterično olje čajevca pomaga pri raznoraznih težavah?

VNETJE UŠES

Ob prvih bolečinah začnemo z mazanjem ušesne školjke. Eterično olje čajevca skupaj z baznim oljem namažemo po celotnem ušesu, za ušesom in proti čeljustni kosti.
Kapljico čistega eteričnega olja čajevca kanemo na košček vatke in vatko položimo v uho. Eterično olje čajevca nikoli ne kapamo direktno v uho. Na vatko večkrat čez dan dodamo kapljico čajevca. Prav tako uho večkrat dnevno znova namažemo z zgoraj opisano mešanico. Če naslednji dan ni izboljšanja lahko koncentracijo povečamo in mažemo bolj pogosto. Če je vnetje zelo močno in eterično olje čajevca ne pomaga, uporabimo raje eterično olje bazilike.

Področje mazanja

AKNE

Eterično olje čajevca je odlično za odpravljanje aken. Nanesemo ga lahko čistega direktno na mozolj. Lahko si naredimo tonik tako, da v pršilko z vodo kanemo eterično olje čajevca in se večkrat čez dan poškropimo po obrazu. Lahko ga uporabimo skupaj z dnevno kremo ali si naredimo svoje čistilno olje, v katerem uporabimo rastlinska olja, ki nam ustrezajo (jojobino, mandljevo, lešnikovo, ricinusovo...)

Akne

KOŽNE TEŽAVE (RANICE, EKCEMI, ALERGIJE, LASIŠČE, PRHLJAJ, PO BRITJU)

Nanesemo čisto eterično olje direktno na problemtaično mesto (pol kapljice) ter čez nanesemo še bazno olje. Lahko si že vnaprej pripravimo mešanico baznega olja z eteričnim oljem čajevca. Proti prhljaju uporabimo eterično olje čajevca v šamponu. Kapljico dodamo h količini šampona, ki zadostuje za pranje las.


BOLEČE GRLO

Ob prvih znakih bolečin grla eterično olje čajevca skupaj z baznim oljem nanesemo na predel vratu kjer so grlo in mandlji. Nanos ponavljamo na 1 uro. Kapljico eteričnega olja čajevca in kapljico eteričnega olja limone kanemo na žličko soli, pomešamo v kozarcu vode in grgramo čim pogosteje.


BRADAVICE, GLIVICE NA ROKAH, NOGAH ALI NOHTIH, HERPES

Čisto eterično olje čajevca s palčko za ušesa namažemo direktno na problematično mesto. Nanašamo trikrat dnevno. Včasih je dovolj že nekaj nanosov, včasih pa je potrebno vztrajati tudi več mesecev.

Bradavice

VAGINALNI HERPES ALI VAGINALNO GLIVIČNO VNETJE

Čisto eterično olje čajevca kanemo na dnevni vložek, zadostuje 1 kapljica, vendar postopek pogosto ponavljamo.


UŠI

Preventivno mažemo eterično olje čajevca za ušesi skupaj z baznim oljem. Ob izbruhu uši eterično olje čajevca skupaj z baznim oljem vmasiramo v lasišče in pustimo nekaj časa delovati. Nato ga uporabimo v šamponu, naredimo masko za lase. Lahko kanemo nekaj kapljic v pršilko z vodo in pošpricamo večkrat dnevno po laseh.


Vse zgoraj napisano velja le za eterično olje čajevca, ki je terapevtske kvalitete. Priporočamo znamko doTERRA, več o tem lahko preberete TUKAJ


Vir:
• Uradni opisi olj podjetja doTERRA.
• Knjiga Modern Essentials, 5th Edition, A Contemporary Guide to the Therapeutis Use of Essential Oils. Izdaja AromaTools s podrobnimi opisi vseh doTERRA izdelkov in priporočenimi protokoli.
• Lastne izkušnje in izkušnje drugih.