ETERIČNO OLJE SIVKE

doTERRA Eterično olje sivke pomirja telo in duha

GLAVNE LASTNOSTI
Botanično ime: Lavandula angustifolia
Metoda pridobivanja: parna destilacija cvetov
Poreklo: Francija
Vonj: cvetlični, lahek
Prevladujoča kemijska skupina: Linalool, linalyl acetate
Načini uporabe: aromatično, topično, interno

ZA ETERIČNO OLJE SIVKE JE ZNAČILNO DA:
Pomirja, je antidepresivno, protiglivično, protivnetno, antiseptično, regenerativno.Eterično olje sivke so poznali že stari Egipčani

Eterično olje sivke se uporablja že stoletja, saj ima širok spekter terapevtskih lastnosti. Uporabljali so ga že stari Egipčani in Rimljani za mumificiranje, v kopelih, za pomirjanje, kuhanje in kot parfum. Njegova glavna lastnost je, da pomirja telo in duha. Eterično olje sivke se pogosto uporablja za pomiritev razdražene kože. Pomaga koži pri regeneriranju. Sprosti napetost v mišicah.

Na kakšen način lahko uporabljamo eterično olje sivke?

AROMATIČNO

Eterično olje sivke vdihavamo direktno iz stekleničke. Lahko kanemo 3-5 kapljic v difuzor ali na mokro brisačo, ki jo položimo na radiator. Za več informacij aromatične uporabe eteričnih olj kliknite TUKAJ.

TOPIČNO

Za dojenčke redčimo eterično olje sivke po naslednjem pravilu: 1 kapljico eteričnega olja sivke na 2 veliki žlici baznega olja. Za večje otroke uporabimo manj baznega olja. Po potrebi razmerje prilagodimo. Če nismo občutljivi uporabimo eterično olje sivke čisto (pol kapljice) direktno na kožo, po potrebi čez nanesemo bazno olje. Lahko uporabimo v kopeli, masaži... Za več informacij topične uporabe eteričnih olj kliknite TUKAJ.

INTERNO

Eterično olje sivke lahko uporabimo kot dodatek k vodi ali čaju za aromo, pomiritev (kapljica na liter vode/čaja). Tudi pri peki piškotov, sladic se eterično olje sivke odlično obnese. Dovolj je, da uporabimo le kapljico ali namočen zobotrebec. Več o varni uporabi eteričnih olj si preberite TUKAJ.

Kako nam eterično olje sivke pomaga pri raznoraznih težavah?

TEŽAVE S SPANJEM

Odrasli:
Pred spanjem si privoščimo kopel, v katero kanemo eterično olje sivke ( 1-5 kapljic zmešanega s pestjo soli ali žlico baze rastlinskega olja ali nevtralnega gela za tuširanje).
Eterično olje sivke nanesemo skupaj z baznim oljem na dekolte ali podplate (kapljica na žličko rastlinskega).
Kapljico kanemo na vzglavnik.

Miren spanec

Dojenčki in malčki:
Eterično olje sivke uporabimo v kopeli pred spanjem (kapljica na žlico rastlinskega olja v kad), pri masaži dojenčka (kapljica na dve žlici rastlinskega olja), vmasiramo v podplatke in oblečemo čez nogavičke, da ne zanese v usta ali oči. Eterično olje sivke lahko kanemo na ninico (zadostuje ena kapljica).


PLENIČNI IZPUŠČAJ, RANE, BUŠKE, OPEČENA KOŽA, ALERGIJE, PIKI INSEKTOV

Eterično olje sivke uporabimo skupaj z baznim oljem in nanesemo na izpuščaj, manjše rane, buške, opečeno kožo, ekceme, dermatitis, pike insektov, vneto kožo ali kakršnekoli druge težave s kožo (dojenčki 1 kapljica na dve žlici baznega, odrasli pol kapljice direktno na mesto nanosa, čez lahko dodamo bazno olje).
Lahko si vnaprej pripravimo mazilo s kokosovim, karitejevim in kakavovim maslom, katera stopimo nad vodno kopeljo, dodamo eterično olje sivke in premešamo. Nalijemo v steklen kozarček in položimo za nekaj minut v hladilnik, da se strdi. Mazilo je uporabno dve leti.

Pik insekta

RANE

Eterično olje sivke je odlično za celjenje ran, pri odraslem lahko nanesemo kapljico čistega olja direktno na rano, saj deluje razkuževalno in pospešuje celjenje, pri tem pa ne peče. Eterično olje sivke je primerno za kakršnekoli buške, najbolje je, da ga imamo ves čas v žepu, še posebej, ko smo na igrišču z otroci.


STRES

Kadar smo v stresu povonjamo eterično olje sivke direktno iz stekleničke. Lahko kanemo kapljico na robček, ki ga vsake toliko povonjamo. Skupaj z baznim oljem eterično olje sivke vmasiramo v sence, tilnik in podplate, dekolte. Uporabimo ga v kopeli.


PREHLAD, KAŠELJ

Eterično olje sivke skupaj z baznim oljem nanesemo na prsni koš, med lopatice in po sinusih (sinuse pri dojenčkih in majhnih otrocih izpustimo, da eterično olje sivke ne pride v stik z očmi). Nanos ponavljamo pogosto, tudi na 2 uri ali manj. Redčimo po pravilih in lastnem občutku. Za dojenčke 1 kapljico na dve žlici baznega olja, za večje otroke in odrasle povečamo količino kapljic.

Prehlad

BOLEČINE V MIŠICAH, TREBUHU, OB MENSTRUACIJI

V trebuh ali boleče mišice skupaj z baznim oljem vmasiramo eterično olje sivke. Nanos po potrebi ponavljamo. Odlično pomaga tudi pri dojenčkih, ki jih mučijo kolike.


GLAVOBOL

Skupaj z baznim oljem nanesemo eterično olje sivke na sence, čelo, zatilje. Nanos po potrebi ponovimo. Učinek je še močnejši, če dodamo eterično olje poprove mete.


NEGA OBRAZA

Zaradi svojih pomirjevalnih lastnosti je eterično olje sivke odlično za nego obraza, saj pomiri razdraženo kožo in deluje antibakterijsko. Kapljico dodamo v svoj dnevni nanos kreme ali pa si zmešamo svojo kremo ali čistilno in negovalno olje za obraz.


ČIŠČENJE

Eterično olje sivke pripomore tudi pri čiščenju lesenih podov, tepihov, vzmetnic, pohištva oblečenega v tekstil. Nekaj kapljic zmešamo s sodo bikarbono, potresemo po tkanini, pustimo nekaj ur, nato pa posesamo. Če čistite kopalnico s kisom, je eterično olje sivke obvezen dodatek saj bo kopalnica še lepša, vi pa boste lažje dihali. Eterično olje sivke odpravlja zatohel vonj iz omar in odganja molje.


KULINARIKA

Eterično olje sivke lahko uporabimo kot dodatek k piškotom, tortam, marinadam, sladicam. Uporabimo le kapljico ali le namočen zobotrebec.

Domača čistila

Vse zgoraj napisano velja le za eterično olje sivke, ki je terapevtske kvalitete. Priporočamo znamko doTERRA, več o tem lahko preberete TUKAJ


Na spodnjem posnetku si lahko ogledate načine, kako se eterično olje sivke lahko uporablja.Vir:
• Uradni opisi olj podjetja doTERRA.
• Knjiga Modern Essentials, 5th Edition, A Contemporary Guide to the Therapeutis Use of Essential Oils. Izdaja AromaTools s podrobnimi opisi vseh doTERRA izdelkov in priporočenimi protokoli.
• Lastne izkušnje in izkušnje drugih.