ETERIČNA OLJA UPORABA

Kako lahko uporabljamo eterična olja?

Poznamo 3 načine uporabe eteričnih olj:
AROMATIČNO, TOPIČNO in INTERNO.
AROMATIČNA UPORABA

Z inhalacijo eteričnega olja aromatične molekule vstopijo preko vohalnega sistema v limbični sistem. Na ta način lahko učinkovito vplivamo na spomin, hormone, čustva, razpoloženje, sinuse, grlo, pljuča, stres...
Aromatična uporaba je odlična za dojenčke ali tiste, ki so bolj občutljivi, saj je zelo varna.
Z aromatično uporabo si lahko odlično pomagamo ob prehladih, kašlju, težavah s sinusi, saj nam zelo hitro sprosti dihalne poti.
Obstaja več načinov aromatične uporabe:

DIREKTNA INHALACIJA
To je najlažji način inhalacije arome eteričnega olja. Odprto stekleničko pridržimo blizu obraza in inhaliramo. Lahko kanemo 1-2 kapljici na dlan, pomanemo dlani med seboj, jih pridržimo pred obrazom in globoko vdihnemo.

DIFUZOR
Difuzor razbije eterično olje na mikro drobne delce, v meglico, ki se razprši v prostor. Pri tem se olje ne segreva preveč in zato ohrani vse terapevtske lastnosti. Na ta način olja, ki vsebujejo antivirusne, antibakterijske in antiseptične lastnosti, uničijo bakterije v zreku in pomagajo ustvariti harmonijo. V difuzor nalijemo vodo in dodamo 3-5 kapljic eteričnega olja. Optimalen način uporabe difuzorja je, da je prižgan vsako uro 20 min.
Če nimamo difuzorja si lahko pomagamo z izparilnikom s svečko, vendar pri tem zelo pazimo, da je vode dovolj, saj se v nasprotnem primeru ta začne močno segrevati, s tem pa olje izgubi terapevtske učinke.
Lažji način je tudi, da kanemo kapljico ali dve eteričnega olja na mokro brisačo in jo položimo na radiator.

ROBČEK
Zelo preprost način je, da kanemo kapljico eteričnega olja na robček, ki ga imamo ves dan pri sebi in ga po potrebi povonjamo (npr pred stresno situacijo, ob prehladu).

Uporaba eteričnih olj v difuzorju

PRŠILKA Z VODO
Zelo je priročna za na pot. V destilirano vodo kanemo nekaj kapljic eteričnega olja in pred uporabo vsakič pretresemo ter pošpricamo po prostoru. Zelo priročno za v avto, ko se vračamo iz službe in smo utrujeni ali pa na dolgih vožnjah, ko nam pade pozornost. V ta namen je zelo učinkovita POPROVA META. Pršilka je odlična tudi poleti, ko nam je vroče in potrebujemo osvežitev ali pa nas napadajo komarji. Zelo uporabna pa je tudi PRI DOMAČEM ČIŠČENJU.

INHALACIJE V KOPALNICI
Če imamo dojenčka ali malčka s prehladom, kašljem so parne inhalacije v kopalnici zelo učinkovite. Preprosto zaparimo kopalnico z vročo vodo in v umivalnik/kad kanemo kapljico eteričnega olja za podporo dihalom. Z otrokom nekaj časa sedimo v prostoru, da se odmaši nos. Ponavljamo večkrat dnevno. Pri večjem otroku ali odraslem lahko kanemo kapljico eteričnega olja v lonec z vročo vodo, položimo rjuho čez glavo in inhaliramo. Pazimo, da se ne oparimo.


TOPIČNA UPORABA

MANJ JE VEČ
Uporaba eteričnega olja z nanosom na kožo je odvisna od posameznika (starosti) in situacije. Ker so eterična olja zelo močna, je priporočljivo redčenje in test občutljivosti. Več o varni uporabi TUKAJ. Vedno pa velja pravilo manj je več, kar pomeni, bolje nanašati redčeno olje bolj pogosto, kot se namazati enkrat s čistim eteričnim oljem.

MESTA NANOSA
Odlična mesta za nanos so podplati na nogah. Zaradi velikih por, je to področje kjer se eterična olja zelo hitro absorbirajo. Hitro se absorbirajo tudi za ušesi in na zapestjih.

MASAŽA
Odličen način uporabe eteričnih olj je masaža. S tem lahko telo razbremenimo napetosti in vrnemo v ravnovesje. Eden od načinov je Aromatouch tehnika nanosa eteričnih olj, o kateri si lahko več preberete TUKAJ

Topična uporaba eteričnih olj

REFLEKSNA TERAPIJA
Gre za nanašanje olja na kontaktne točke (živčne končiče) na nogah in rokah.

KOPEL
Za sprostitev in boljši spanec si naredimo kopel z vodo in eteričnim oljem. Preden eterično olje zmešamo z vodo, ga vedno najprej kanemo na žličko soli ali baznega olja, ter šele nato damo v kopel, da se lažje razporedi po vodi. Za dojenčka uporabimo redčeno eterično olje, za odraslega pa 3-5 kapljic na par žlic soli. Za ta namen so odlična SIVKA, SERENITY, KAMILICA.
Lahko si naredimo tudi kopel za noge ali roke (ČAJEVEC IN SIVKA).

PRŠILKA Z VODO
V destilirano vodo kanemo nekaj kapljic eteričnega olja, pretresemo in se pošpricamo po tuširanju/poleti, ko nam je vroče/kot nega obraza.

DRUGA MESTA NANOSA
Ob bolečem grlu lahko mažemo na vrat, lahko naredimo mešanico z vodo (kapljica na žličko soli in v kozarec vode) ter grgramo. ČAJEVEC, ONGUARD, LIMONA
Ob krčih, prebavnih motnjah vmasiramo v trebuh. DIGESTZEN, SIVKA
Lahko jih dodamo v svojo najljubšo kremo in s tem še povečamo učinek. So odličen dodatek h kozmetiki, ki si jo lahko izdelamo tudi sami. ČAJEVEC, SIVKA, KADILNA BOSVELIJA...
Ob bolečih ušesih mažemo na ušesno školjko, kanemo kapljico na vatko in vatko v uho. ČAJEVEC, BAZILIKA, GRENIVKA
Prehlad, kašelj, sinusi mažemo na prsni koš, med lopatice, podplate, odrasli tudi po sinusih. BREATHE, EVKALIPTUS
Proti glavobolu vmasiramo v sence, čelo, zatilje. KADILNA BOSVELIJA, PEPERMINT, SIVKA

INTERNA UPORABA

Interno lahko uporabljamo le eterična olja TERAPEVTSKE KVALITETE in še to zelo pazljivo. V določenih državah obstajajo posebni zdravilci, ki zdravijo z eteričnimi olji namesto z antibiotiki. Pri tem gre za točno določeno kuro in za to je potrebno veliko znanja, zato ne smemo poskušati na lastno pest.
Priporočamo znamko doTERRA, več o tem lahko preberete TUKAJ

KULINARIKA
Eterična olja so odličen dodatek jedem. Lahko jih uporabimo namesto začimb. Pri tem pazimo, da ne nakapljamo v jed več kapljic, ampak uporabimo le zobotrebec, katerega namočimo v olje in nato pomešamo po jedi pred serviranjem.
Odlično se obnesejo v sladicah. V čokoladi, smutijih, tortah, napitkih, koktajlih...
Kapljica limone v kozarcu vode se odlično obnese namesto kave, da nas poživi. DIVJA POMARANČA je odlična v čokoladnih sladicah...Omejitev je le v količini. Manj je več.


Uporaba eteričnih olj v solatnem prelivu