VARNA UPORABA ETERIČNIH OLJ

Varna uporaba eteričnih olj je zelo pomembna

Eterična olja so 70 - 100 krat bolj koncentrirana od sušenih zelišč. 1 kapljica lahko vsebuje več kilogramov ali ton rastline, zato moramo z njimi ravnati spoštljivo.

PRIMERJAVA

Za 500 g eteričnega olja MELISE, so potrebne 3 tone rastline.
Iz 45 LIMON, dobimo 15 ml eteričnega olja limone.
Iz 13,5 kg cvetov SIVKE, dobimo 15 ml eteričnega olja sivke.
Iz 90,7 kg MELISE, dobimo 15 ml eteričnega olja melise.

BAZNO OLJE

Priporočeno je redčenje eteričnih olj z baznim oljem. Bazno olje je lahko katerokoli hladno stisnjeno rastlinsko olje (mandljevo, oljčno, kokosovo, jojobino) ali maslo (karitejevo, kakavovo in druga). Odvisno od namena in tipa kože. Pozorni moramo biti pri učinkih določenih baznih olj. Kokosovo olje hladi, medtem ko oljčno olje greje.
Z uporabo baznega olja olajšamo eteričnemu olju absorpcijo, hkrati pa z nanosom na večjo površino kože povečamo učinek.


Primerjave

TEST OBČUTLJIVOSTI

Varna uporaba eteričnih olj nam narekuje, da pred prvo uporabo vedno naredimo test preobčutljivosti. To pomeni, da manjšo količino eteričnega olja, ki smo ga predhodno redčili, namažemo na predel, kjer je koža bolj občutljiva, na primer na podlaht in spremljamo nekaj ur. Če pride do pordelosti ali izpuščaja, mesta ne izpiramo z vodo, ker s tem le povečamo delovanje eteričnega olja, temveč raje izdatno namažemo z baznim oljem. V prihodnje potem bolj redčimo in ponovimo postopek ali pa se določenega eteričnega olja izogibamo. Včasih je krivec lahko tudi bazno olje, zato preizkusimo tudi tega.

REDČENJE IN KONCENTRACIJE

Varna uporaba eteričnih olj je še posebej pomembna pri dojenčkih in malčkih.
Dojenčki in malčki: 1-2 kapljici na 30ml baznega olja (0.2-0.3%)
Otroci: 1 kapljica na 5ml baznega olja (1%)
Odrasli: 1-5 kapljic na 5ml baznega olja (1-5%)
Masaža: 15%-30% koncentracija
(Približno 600 kapljic eteričnega olja znaša 30ml)

Redčenje eteričnih olj po Tisserandu

Ob določenih težavah je potrebno slediti protokolom, kjer so koncentracije lahko tudi močnejše.
Vedno začnemo po opisanem razmerju ter po potrebi dodajamo kapljice eteričnega olja, če prvotna koncentracija ni zadostovala.

Določena eterična olja znamke doTERRA, kot so SIVKA, KADILNA BOSVELIJA, ČAJEVEC in nekatera druga, so zelo nežna in jih lahko nanašamo tudi manj redčena ali celo neredčena.

Zelo pomembno je, da uporabljamo eterična olja TERAPEVTSKE KVALITETE in da preberemo navodila na embalaži. Nekatera olja so ''vroča'', kot na primer origano in pri teh je še toliko bolj pomembno redčenje. Pozorni moramo biti tudi na način uporabe. Niso vsa eterična olja primerna za interno uporabo, prav tako niso vsa primerna za aromatično.

Katera eterična olja so TERAPEVTSKE KVALITETE? Preberite TUKAJ